(+30) 2109633455 | (+30) 6944630199 info@sensyle.com

Κουφέτα Πικραμύγδαλο – “κουφέτο” η λέξη στην πραγματικότητα σημαίνει ζαχαρωμένο αμύγδαλο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιστορίες για το που και το πότε πρωτοεμφανίστηκε. Άλλοι λένε στον Μεσαίωνα και άλλοι στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι και στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε η μίξη αμυγδάλων με μέλι πριν από κάθε γάμο. Τα πρώτα κουφέτα ήταν φτιαγμένα από αμύγδαλο, αλεύρι και μέλι ενώ μεταγενέστερα τον 13º αιώνα πρωτοεμφανίστηκαν με την σημερινή τους μορφή σε μία μικρή πόλη της Γαλλίας την Verdun, κουφέτα με αμύγδαλο επικαλυμμένα με ζάχαρη. Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής τους άνοιξε στην Ιταλία τον 19º αιώνα. Και από εκεί διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη, εξού και έγινε μέρος της ελληνικής παράδοσης. Στην Ιταλία και την Ελλάδα είναι πιο πολύ διαδεδομένα από οποιαδήποτε άλλη χώρα! Το αμύγδαλο που εμπεριέχεται εσωτερικά συμβολίζει τον καρπό της γονιμότητας ενώ το γλυκό (μέλι τα πρώτα χρόνια, ζάχαρη αργότερα) και το πικρό (αμύγδαλο) συμβολίζει την χαρά αλλά και την λύπη που βρίσκονται στην κοινή ζωή του νέου ζευγαριού.

 

Μονός αριθμός κουφέτων – Οι μπομπονιέρες του γάμου έχουν παραδοσιακά μονό αριθμό κουφέτων. Είτε είναι 1, 3, 5, 7, 9, 11 ή 13 κουφέτα. Ο μονός αριθμός συμβολίζει το αδιαίρετο του ζευγαριού. Θα πρέπει ο αριθμός να διαιρείται μονάχα με τον αριθμό 1 και τον εαυτό του. Ο συμβολισμός που κρύβεται πίσω από αυτό είναι ότι το ζευγάρι δεν πρόκειται αν το χωρίσει κανείς. Ο σύνηθες αριθμός κουφέτων μίας μπομπονιέρας είναι τα 7 κουφέτα και κατά μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων αυτό γίνεται υπέρ του συμβολισμού της Εκκλησίας των 7 Θείων Μυστηρίων. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι 3 πρέπει να είναι τα κουφέτα για την Νύφη, τον Γαμπρό και το αγέννητο παιδί τους, ενώ 5 λένε κάποιοι άλλοι που πιστεύουν ότι ο αριθμός 5 συμβολίζει την ευτυχία, την μακροζωία, την υγεία, την αφθονία και την γονιμότητα.

 

Ανθοδέσμη της Νύφης – Σήμερα η νυφική ανθοδέσμη είναι ανάμεσα στα πρώτα πράγματα που ψάχνει και επιλέγει μία Νύφη. Η ιστορία όμως του μπουκέτου αυτού…δεν είναι και τόσο ρομαντική, όσο θα νομίζατε. Κατά την διάρκεια της αρχαιότητας ο κόσμος δεν είχε την δυνατότητα της καθημερινής καθαριότητας, όπως σήμερα. Έτσι την ημέρα του γάμου της μία κοπέλα, όπου και θεωρείτο πολύ σημαντική, έπρεπε να συνοδεύεται με όμορφα αρώματα και γλυκές μυρωδιές. Συνήθως δια λέγανε λουλούδια του αγρού και τα κρατάνε στην αγκαλιά τους. Πολλές φορές τα λουλούδια ήταν συνδυασμένα με θυμάρι ή άλλα δυνατά βότανα για να κρύψουν τις δυσάρεστες μυρωδιές. Παράλληλα τα λουλούδια θεωρούνταν πάντοτε σύμβολο της γονιμότητας. Έτσι μέχρι και σήμερα, η ιστορία εκσυγχρονίστηκε, άλλαξε, παραποιήθηκε και έγινε όλα αυτά τα υπέροχα, κομψά και μυρωδάτα μπουκέτα λουλουδιών που κρατούν με τόση χάρη οι Νυφούλες όλου του κόσμου!

bridal toss the bouquet

Πέταγμα μπουκέτου – Ένα έθιμο που θεωρείται ότι μας έρχεται από την Αγγλία. Τα παλαιότερα χρόνια όταν ένα κορίτσι παντρευόταν, την ημέρα του γάμου της θεωρείτο ιδιαιτέρως τυχερή. Οι καλεσμένοι του γάμου για να “κλέψουν” λίγη από την τύχη της έσκιζαν μικρά κομμάτια από το Νυφικό της και έκοβαν μικρά κομμάτια από τα πέταλα των λουλουδιών. Για να καταφέρουν να γλυτώσουν οι εκάστοτε νυφούλες το σκίσιμο του φορέματος τους, πέταγαν πάνω από τον αριστερό τους ώμο την νυφική τους ανθοδέσμη και τρέχανε. Με την πάροδο των χρόνων οι Νύφες πετούν πλέον την ανθοδέσμη τους σε ελεύθερες κοπέλες ως δείγμα της καλής τύχης της κοπέλας που θα την πιάσει για να είναι η επόμενη που θα παντρευτεί!

 

Πέταγμα Ρυζιού, στον Ησαΐα – Πιστεύοντας τα παλαιά χρόνια ότι οι Νεόνυμφοι ήταν τυχεροί την ημέρα του γάμου τους, οι καλεσμένοι τους πετάγανε ξηρούς καρπούς και σπόρους ως ένδειξη μίας γεμάτης σοδειάς χρονιά για τα χωράφια τους και τα σπόρια ως παρομοίωση των παιδιών που θα ερχόντουσαν μετά τον γάμο για να δουλέψουν στην γη. Σε περιόδους όπου οι σοδειές δεν πήγαιναν καλά ξεκίνησε το πετάγανε του ρυζιού αντί των ξηρών καρπών και σπόρων, στους Νεόνυμφους. Τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν και λόγο της φτώχειας, επικράτησε η συνήθεια του πετάγματος του ρυζιού. Το ρύζι ακόμα και σήμερα έχει την ερμηνεία, “του ότι θα ριζώσει” το ζευγάρι και θα είναι πάντα αγαπημένοι μεταξύ τους.

 

leuko nufiko

Λευκό Νυφικό – Μία συνήθεια τόσο δυνατή στις μέρες μας αλλά και τόσο τελευταία…! Το λευκό νυφικό έγινε γνωστό το 1840 από την Βασίλισσα Βικτόρια αλλά επικράτησε στους γάμους τον 20º αιώνα. Μέχρι τότε οι κοπέλες απλά φόραγαν το πιο καλό τους φόρεμα που είχαν στην κατοχή τους. Το 1840 η Βασίλισσα της Αγγλίας αποφάσισε αντί του καλού ασημένιου της φορέματος να επιλέξει ένα λευκό φόρεμα για να παντρευτεί τον Αλβέρτο της Σαξονίας, όπου επάνω είχε ράψει δαντέλες χειροποίητες. Η σημασία του λευκού φορέματος ήταν η αφθονία και τα πλούτη, καθ’ότι εκείνη την εποχή μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να έχουν ένα φόρεμα όπου θα φορούσαν μονάχα μία φορά και μάλιστα λευκό αφού εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τα μέσα για να καθαριστεί το λευκό ύφασμα εύκολα. Μετά την δημόσια κυκλοφορία της φωτογραφίας του γάμου τους το λευκό νυφικό έγινε πολύ γνωστό αλλά ακόμα δεν το επέλεγαν οι Νύφες. Το 1960 και μετά διαδόθηκε το λευκό ως επίσημο χρώμα του νυφικού φορέματος της κοπέλας που θα παντρευόταν και μετά από αυτό έγινε μία μόδα, χωρίς σταματημό! Σε άλλες χώρες όπως είναι η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν το νυφικό πρέπει να είναι κόκκινο καθ’ότι το κόκκινο είναι χρώμα της καλοτυχίας. Στην Ιαπωνία συνηθίζεται οι Νύφες να φοράνε 3 ή και περισσότερα φορέματα κατά την διάρκεια της εκδήλωσης του γάμου τους. Κάθε χώρα έχει τα δικά της ήθη και έθιμα!

 

diskos

Στέφανα ενωμένα με κοινή κορδέλα – Τα στέφανα συμβολίζουν το αιώνιο δέσιμο του ζευγαριού στη ζωή. Η τελετή αποτελείται από 2 μέρη: τον αρραβώνα που πραγματοποιείται με τις βέρες που ανταλλάσσονται και τον γάμο που πραγματοποιείται με την στέψη, τα στέφανα. Κατά τη διάρκεια του αρραβώνα, ο ιερέας ευλογεί τις βέρες και η κουμπάρα τις περνάει στα δάχτυλα του ζευγαριού σταυρωτά 3 φορές. Αυτή η κίνηση υποδηλώνει ότι κατά τον έγγαμο βίο τα μειονεκτήματα του ενός αντισταθμίζονται από τα πλεονεκτήματα του άλλου.

Τα στέφανα είναι σύμβολα βασιλικά που υποδηλώνουν τιμή και δόξα. Συμβολίζουν το βασιλικό μεγαλείο που είχαν οι Πρωτόπλαστοι στον Παράδεισο και το αιώνιο δέσιμο του ζευγαριού. Ο Γαμπρός και η νύφη στεφανώνονται από τους κουμπάρους ως βασιλιάς και βασίλισσα του δικού τους βασιλείου, του σπιτιού τους. Η κορδέλα που ενώνει τα 2 στέφανα συμβολίζει την απαραίτητη ενότητα στη σχέση.

 

Κουφέτα στον δίσκο – Μία ελληνική παράδοση! Τα Στέφανα μέχρι να τα τοποθετήσει ο Ιερέας στο κεφάλι της Νύφης και του Γαμπρού είναι ακουμπισμένα στον δίσκο πάνω σε κουφέτα. Εθιμοτυπικά, παλαιότερα ο Παπάς, έβαζε με το τέλος του Μυστηρίου τα κουφέτα στην τσέπη του Γαμπρού και εκείνος με την σειρά του τα μοίραζε στις ελεύθερες κοπέλες, όπου παραδοσιακά τα βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να ονειρευτούν τον άντρα που θα παντρευτούν.

 

peplo

Πέπλο – Οι γάμοι τις παλαιότερες εποχές κανονιζόντουσαν από τις οικογένειες και τους συγγενείς. Πολλές φορές το ζευγάρι πρώτο συναντιόταν στην Εκκλησία. Το πέπλο ήταν μία συνήθεια για να μην δει ο Γαμπρός την Νύφη από μακρυά και δεν του άρεσε. Συνηθιζόταν να το φοράει η Νύφη μέχρι ο πατέρας της να την παρέδιδε στον Γαμπρό, ο οποίος και σήκωνε το πέπλο. Στην αρχαιότητα και στα Ρωμαϊκά χρόνια οι Νύφες φορούσαν κόκκινα και κίτρινα πέπλα ως χαρακτηριστικό της φωτιάς και για την προφύλαξη τους από δεισιδαιμονίες. Με τα χρόνια το πέπλο έγινε ένα είδος φετίχ και λιγότερες Νύφες το φορούν στο πρόσωπό τους ενώ είναι ευρέος γνωστό να το φορούν μονάχα στα μαλλιά τους.

 

 

 

 

 

 

beres

Βέρες – Οι βέρες και το κυκλικό τους σχήμα συμβολίζουν την παντοτινή αγάπη, χωρίς τελειωμό, την κυκλική διαδρομή χωρίς αρχή και χωρίς τέλος. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που την φόρεσαν. Κατά τα χρόνια του Μεσαίωνα,φορούσαν την βέρα στο τρίτο δάχτυλο του αριστερού τους χεριού καθ’ότι θεωρείτο ότι εκεί κατέληγε η φλέβα της αγάπης όπου ξεκινούσε από την καρδιά. Το χρυσό ως υλικό αντιπροσωπεύει την αγνότητα και την διάρκεια.

 

Γαμήλια Τούρτα – Άλλο ένα έθιμο με ρίζες στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η τούρτα τότε ήταν ένα κριθαρένιο ψωμί όπου ψηνόταν ειδικά για τους γάμους, την ημέρα εκείνη. Στην Αγγλία κατά των Μεσαίωνα κάθε καλεσμένος έφερνε μαζί του ως δώρο προς το ζευγάρι ένα κομμάτι σπιτικό κέικ. Το ζευγάρι τοποθετούσε το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο και στο τέλος προσπαθούσαν να φιληθούν πάνω από το ψηλότερο σημείο. Αν το κατάφερναν θεωρούνταν καλοτυχία. Αυτή θεωρείται και η αρχή της πολυεπίπεδης Γαμήλιας τούρτας. Τον 17º αιώνα η τούρτα ονομαζόταν Wedding Pie και είναι κάτι που μοιάζει περισσότερο με πίτα ή τάρτα. Τα επίπεδα στην γαμήλια τούρτα, λέγεται ότι τα πρόσθεσε, ένας Γάλλος σεφ όπου και αποφάσισε ότι ήταν πολύ δύσκολο να ψήνονται πολλά μικρότερα κομμάτια σε ένα γλυκό. Σκέφτηκε ότι το καλύτερο ήταν η παρασκευή μίας μεγάλης τούρτας σε διάφορα επίπεδα.
Photo Credits:
Bride & Bridesmaid – http://merledress.blogspot.gr
Wedding Dress – http://graceelizabethcollins.blogspot.gr
Veil – http://thebridaldetective.com

© Created by Spiral Mango - All Rights Reserved Sensyle